אביגייל קולייר
הרומן שלי עם תאילנד התחיל לפני אי אילו שנים במסגרת מסעי בן 4 שנים בעולם. כתרמילאית ממוצעת ביליתי בטרק בצפון, איים בדרום וקצת מקדשים, שווקים, (שוק צף), קניות בבנקוק. משהו כמו חודש.
שנים מאוחר יותר הגעתי לשם עם רוברט בכוונה לבדוק אפשרות אימוץ. מתוך 7 החדשים שבילינו שם, חרשנו את צפון מזרח תאילנד, שהוא אזור לא מתוייר ושם, נאמר לנו, יש סיכוי שנמצא. זהו אזור עני מאד ומשם באים רוב העובדים הזרים וגם, להבדיל, הנערות בתעשיית המין הפורחת בבנגקוק. במהרה למדנו שבתאילנד אין אפשרות לאמץ כי אין ילדים מיותרים. (או שמוכרים אותם לתעשיית המין). את רוב שארית הזמן בילינו על אחד האיים, בבקתת עץ קטנה על החוף, באתר שקט, ללא חשמל בבקתות, ללא ברזי מים ולא פופולארי מדי, שנוהל ע"י 6 עלמות חמד. מכיון שסה"כ, on & off, היינו שם כ-3 חדשים, התיידדתי מאד עם הבנות. למדתי את השפה, לבשל, להתקלח עם דלי מים, לכבס כמוהן. הן חשפו בפני, ה"פרנג", קמצוץ מהחיים שלהן. הזמינו אותי לחדר המגורים שלהן, שהיה ממוקם מעל לחדר האוכל הגדול, וכולו מרוצף מזרונים. שם ישנו כולן, כולל הילדים. לכל אחד – מזרון, שהוא הפינה שלו/ה. יום אחד הזמינו אותי לטיול למפל נסתר, אותו הן מנצלות למקלחת זורמת. כשהתפשטתי לגמרי, מיד כיסו אותי בסורונג, שהוא בערך פריט הלבוש היחידי בו משתמשות הנשים (וגם אני) על האי. כך למדתי גם מידה של צניעות (שמסתבר שלנו, המערביות, אין בכלל…) וגם איך להתקלח לבושה למחצה ולהגיע לכל פינה בגוף…
המטבח התאילנדי שונה מאזור לאזור. בצפון מזרח הארץ אוכלים הרבה בשר (בעיקר חלקים פנימיים די מגעילים ולא מבושלים…), אורז וקצת פיקנטי. בבנגקוק חוגגים בכל שווקי האוכל ודוכני הרחוב. בעיקר אהבתי את הסאטה והעוף על הגריל עם מנת אורז דביק ארוזה בעלי בננה, ולקינוח, פלח אבטיח או אננס (רגע לפני שבוזקים עליו מלח ופלפל חריף!). בדרום אוכלים הרבה ירקות, אורז, אטריות וחריף מאד! באיים, מין הסתם, הרבה דגים ומאכלי ים. בד"כ איני חסידה של מאכלי ים אבל בכל ערב, כשהבנות הכינו ארוחת ערב לעצמן, שכללה את מה שנתפש באותו יום בחכה, הריחות שעלו מהמטבח גירו את כל חושי. מידי פעם הוזמנתי להצטרף לחגיגה וממש התאהבתי!
כשגרתי בעיירה הקטנה באנגליה, משהו קטן מחדרה, נפתחה שם מסעדה תאילנדית ואני הייתי שם לקוחה קבועה. עד כדי כך שהרבה פעמים ישבתי לאחר כבוד לאכול במטבח, תוך צפייה באמה של בעלת המקום, שהייתה הטבחית הראשית, ולמדתי ממנה להכין את המאכלים האהובים עלי. סרינה, הבת, דאגה לי למצרכים להתאמן בבית.
כשהתחלתי לעבוד עם התאילנדים בקיבוץ, רעננתי בעזרתם את השפה הדלה שבפי לרמת תקשורת בסיסית. רובם, כאמור, מגיעים מצפון מזרח אך יש גם מהדרום. פתאום כל הזכרונות מטיולי בתאילנד ודרך החיים חזרו. עם הקבוצה המקורית היו לי יחסים מצויינים ומידי פעם הזמינו אותי לאכול איתם. ירקות, עוף והרבה אורז דביק. הם למדו שאיני אוכלת דגים וחריף מדי (לא כמוהם!) וכיוונו אותי לצלחות הנכונות. הם מבשלים לעצמם, מגדלים את רב הירקות מזרעים שמגיעים אליהם מהבית. את שאר המצרכים – קונים במכולת התאילנדית המגיעה אליהם מידי פעם על גלגלים. פעם בחודש בערך קונים חזיר, שוחטים, מחלקים למנות ומקפיאים. בד"כ אחד או שניים מבשלים לכולם. לארוחה – כולם יושבים במעגל, סביב הקערות עם התבשילים. לכל אחד יש כלי נצרים קטן עם אורז דביק. לוקחים כדור אורז ביד אחת ובשניה – מהקערות במרכז והופ – לפה! הכל בידיים ובמנות קטנות, עם הרבה רעשי שאיבה… אטריות, מרק ומאכלי אורז רגיל אוכלים בעזרת כף ומזלג. למדתי גם מהם חלק מהמתכונים שלהם והפכתי לקוחה קבועה של המכולת התאילנדית. המצרך הפופולרי ביותר אצלנו בבית הוא אורז דביק. כל תאילנדי צורך בחודש שק בן כ-25 ק"ג. אצלי הולך שק בחצי שנה בערך וארוחת BBQ ללא אורז דביק היא כמו חומוס בלי פיתה…
אני מצרפת מתכון אהוב עלי במיוחד, לקינוח של אורז דביק עם פרי.
- 2 כוסות אורז דביק
- קופסא חלב קוקוס
- 2 כפות סוכר, דבש או מייפל
- קורט מלח.
- מנגו או בננה חתוכים לקוביות או פרוסות.
הכנה:
האורז הדביק הוא אורז מיוחד שנקרא כך. יש להשרותו במים כמה שעות. להכנה יש לאדות אותו כחצי שעה עד שהוא רך.
מחממים את חלב הקוקוס עם הסוכר והמלח. מוסיפים מתיקות לפי הטעם.
הגשה:
בקערית שמים גוש אורז, כמה חתיכות פרי ומעל זה מוזגים את חלב הקוקוס.
מעדן!
חיפוש בתוכנו
ארכיון
קטגוריות
- אמנות ושירה מקומית (158)
- בטחון (19)
- בטיחות (35)
- ביקור בית (4)
- בנות ובני משק שחזרו (11)
- בנות ובני משק שעזבו (13)
- בריאות ורווחה (46)
- גינון (62)
- דבר המערכת (125)
- הנהלה (341)
- הפרטה (133)
- התנדבות (40)
- וידאו (22)
- ותיקים (173)
- חברות (73)
- חגים (10)
- חדר אוכל (4)
- חוגים (8)
- חיות (6)
- חיילים (23)
- חינוך (222)
- חירום (12)
- חניה (18)
- חקלאות (49)
- חשמל (22)
- טור דיעה (27)
- טיולים (43)
- יהדות (29)
- ילדים (132)
- כללי (637)
- לזכרם (225)
- לילדים (12)
- מועצה (2)
- מועצה אזורית עמק חפר (93)
- מזון (33)
- מחזורים (7)
- מטפלים/ות (6)
- מילה טובה (84)
- מים חמים (4)
- מכתבים למערכת (24)
- מפגש מחזור (1)
- מרכז שרותים (43)
- משפחות (194)
- מתכונים (63)
- נדל"ן בקיבוץ (5)
- נוסטלגיה (226)
- נעורים (43)
- סביבה (155)
- סיפורים (115)
- ספורט (42)
- ספרים (13)
- סרטים (83)
- עובדים זרים (7)
- עיצוב הבית (4)
- ענפי הקיבוץ (28)
- עסקים (85)
- פוליטיקה (32)
- פורים (8)
- פרסום (15)
- צבא (1)
- צעירים (86)
- קהילה (499)
- קורונה (39)
- קליטה (169)
- שיוך ונושאים קשורים (145)
- שכונת בנים (166)
- שעשועונים (26)
- שפרירים (10)
- תכירו (12)
- תכנון (163)
- תמונת החודש (40)
- תפוז הזהב (33)
- תקשורת (32)
- תרבות (107)
תגובות אחרונות
- ליאורה פלד על מומחים מנסיון חיים / ענת אופיר
- נויה לס על תפוז הזהב / גדעון כרמל מעניק ל…
- שחף רטר על דעה אישית / עוזי לס
- שרה דוד על כרוב כבוש (רומני) / בלהה זיו
- לאה על הלב הפועם האחרון שנותר לנו / ליאור אסטליין
- דפנה על יונתן סע הביתה / יאיר אסטליין
- רעיה מירון על "בכל זאת, זה צובט בלב" / איילת אסטליין כהן
- נויה לס על תפוז הזהב / ארי כהן לנג מעביר ל…
- רעיה מירון על תפוז הזהב / ארי כהן לנג מעביר ל…
- רעיה מירון על לאבות בלבד / שלמה כהן
כתבות אחרונות
- גח"א בת 71 האם היא מזדקנת בכבוד?
- דבר העורכים / שלמה כהן
- תפוז הזהב / שי פרץ מעניקה ל…
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? / ענת ברנע
- הצצה אל העתיד / ליאור אסטליין
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? / אבי פרנקל
- ובינתיים, ביד השנייה / עפרי, שירה ואיילת
- גח"א חוגג 71. האם הוא מזדקן בכבוד? / גידי שקדי
- מהאדמה ישירות לצלחת / עדנה ארזי
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? / ברוך גשן
- זה הספין שלי / שירי (הדר) שוביץ
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? דן הורוביץ (הקטן)
- מה לדולה ולכדורגל? / שלמה כהן
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? / ילדי בית האורן
- סלט עוף עם תפוחים / בלהה זיו
- גח"א חוגג 71 שנים. האם הוא מזדקן בכבוד? / נעמה (סלייבי) נווה
- דבר העורכים / ליאור אסטליין
- תפוז הזהב / גדעון כרמל מעניק ל…
- הסטת תשתיות תקשורת בשכונת מגדל המים / דייוויד שרון
- צוות בריאות ורווחה משיק חודש בריאות / יעל לביא גילה
- מי שמטפל בכם / תניה רטר
- את מי זה מעניין בכלל? / היידי עפרון
- המלחמה על הבית ועל הבית של הבית / מיכל בן-נוח וילק
- זבת חלב / דנה ותמיר פרץ
- מומחים מנסיון חיים / ענת אופיר
- תולדות המסע לפולין / שקד אביב
- ילדים זה שמחה / ליאור אסטליין
- עוגת גבינה פירורים / בלהה זיו
- דבר העורכים / שלמה כהן
- תפוז הזהב / עופר דוד מעביר ל…
קטגוריות
אמנות ושירה מקומית בטיחות בריאות ורווחה גינון דבר המערכת הנהלה הפרטה התנדבות ותיקים חברות חינוך חקלאות טור דיעה טיולים יהדות ילדים כללי לזכרם מועצה אזורית עמק חפר מזון מילה טובה מרכז שרותים משפחות מתכונים נוסטלגיה נעורים סביבה סיפורים ספורט סרטים ענפי הקיבוץ עסקים פוליטיקה צעירים קהילה קורונה קליטה שיוך ונושאים קשורים שכונת בנים שעשועונים תכנון תמונת החודש תפוז הזהב תקשורת תרבות