אני יודעת שבימים אלה לא תמיד יש כח לקרוא הסברים (אמל"ק – מושג נפוץ שמשמעותו ארוך מדי לקריאה) אבל חשוב לי לפרט מעט על העשייה מאחורי ולפני הקלעים, לשתף ולפתוח צוהר לתהליכים החשובים הקשורים לחיינו בקיבוץ.
תקציב
בשנה-שנתיים האחרונות הושקע חלק גדול מהמאמץ שלנו בתהליכי הגדרת מטרות וקבלת החלטות גדולות. במקביל נכנסנו לעשייה בתחומים רבים ומורכבים ולפיכך, דרושה לנו תוכנית.
התקציב הוא אחד מאבני היסוד הבסיסיים בבניית תוכנית והשנה נעשתה עבודה קשה כדי להרכיב תקציב ברמה האופרטיבית. רויטל (מנהלת הכספים) צללה למים העמוקים ובעזרתה תקציב 2023 הוא אחד התקציבים המסודרים, ברורים ומונגשים ביותר שהצגנו עד כה. תקציב זה נדון ואושר אחרי שקיימנו למעלה מ-20 דיונים במוסדות השונים של הקיבוץ. אני ממליצה לכל אחד ואחת מכם לקחת כמה דקות ולעבור על עיקרי הדברים (ניתן לצפות באתר).
מתוך הנתונים אנו למדים שמרבית ענפי הקיבוץ הצליחו ביעדיהם והיו לא מעטים שהשיגו מטרות טובות בהרבה, כמו "לגעת בחיות", ענף ההשכרות (בדירות ובעסקים) כלבולית ועוד. מול העמידה ביעדים, מצטיירת תמונה המחייבת אותנו לפעילות מיידית מסוגים שונים.
תשלום אגרת טיפול בתיק השיוך הפרטני
"אגרת טיפול בתיק השיוך" הוא סכום חודשי של 125 ₪ שיגבה מעתה בארבע השנים הקרובות מכל בית. מדובר בסכום משוער של עלות הכנת התיק והגשתו, הדורשת עבודה מרובה של גורמים שונים (יועצים, מודדים ועוד). בוודאי יש את אלה הזוכרים שגם בתהליך השיוך החוזי שנעשה בזמנו, חוייבו החברים בהוצאות התהליך. הסכום הכולל המשוער הוא כ-6,000 ₪ למגרש והוחלט על פריסת הסכום כדי לא להעמיס על החברים הוצאה נוספת בעת השיוך.
צמצום הכנסות הקהילה
בשנה-שנתיים הקרובות יצטמצם משמעותית תקציב הקהילה, הנשען באופן משמעותי על הכנסות משכירות של עסקים ודירות.
שמעתי אמירות הקוראות לעסקים להגדיל הכנסות ולהזרים לקהילה וסיזל (המנהל העסקי) הופך כל אבן מאז כניסתו לתפקיד כדי להגדיל את ההכנסות. עם זאת, חשוב להבין שתהליך הסדרת השימושים מול המנהל, מחייב את הקיבוץ לעמוד בדרישות ספציפיות מאוד שמכתיב רמ"י, מה שמשליך באופן ישיר על היכולת שלנו להשתמש בנכסים שונים למטרות עסקיות.
הפרויקט הגדול הבא – "פיתוח איזור העסקים" – תלוי בכניסה שלנו למתווה ולפיכך, לא ניתן שלא לבצעו.
כדי לפתח את "איזור התעסוקה" גם אם נכנס לשותפות, נהיה חייבים להשקיע סכום כסף רב. במילים אחרות: פיתוח עסקי עולה כסף וככל שהעסקים ישמשו מקור מימון לקהילה, כך הדבר יפגע בטווח הארוך והקצר ביכולתנו לפתח עסקים. לפיכך לא נכון בשום צורה לראות בעסקים מקור עיקרי למימון הקהילה.
פילוח העוגה לשנים הבאות
יצאנו עכשיו לדרך מתוך הבנה שתקציב 2024 כנראה יראה שונה והשינויים שיחולו בתוכנית, קשורים באופן עמוק למהלכים המתוכננים לשנה הקרובה.
יוני מקדם ומוביל תהליך לבחינה ציבורית וקהילתית של סל השירותים בקהילה ומקורותיה. המטרה הראשונית היא להבין ממה מורכב הסל ומה מסובסד ובכמה? לאחר פריסת הנתונים (פעולה שלא נעשתה בקיבוץ כבר שנים) נבחן כציבור, ברמה הערכית, מה חשוב לנו לשמר ומה העדיפויות וברמה הכלכלית – מאיפה יבוא הכסף? ומה הם מקורות ההכנסה של הקיבוץ?
נקודות ההתחלה לתהליך היו בסקר הדמוגרפי שהוצג במועצה ופורסם לציבור. בשנים הקרובות אנחנו עומדים לצמוח בקצב מהיר והקהילה חייבת להיערך.
מבנה ארגוני
נדבך נוסף בתוכנית שהולכת ונרקמת, הוא התייחסות למבנה הארגוני. מדובר בתהליך שהתחלנו בו כבר בשנה שעברה ובבסיסו תהליכי התייעלות ועמידה במטרות הקיבוץ ובאופן עקיף יותר, קשור לתהליכים שנרצה לקדם סביב סל השירותים. לשם ביצוע המהלך המתנו להגעתה של מנהלת מש"א ואכן, לפני זמן קצר החלה ורד ברוקר, חברת קיבוץ שער העמקים, את תפקידה. בתום שלושה שבועות נדמה שהיא איתנו כבר שלוש שנים.
איזור התעסוקה
פיתוח איזור התעסוקה הוא, כאמור, המשימה המרכזית של מנהל העסקים לשנה הקרובה ובו דנה הוועדה הכלכלית באופן אינטנסיבי. ברור לנו בשלב זה שחשוב שיהיה לנו שותף לתהליך ובה בעת, חשוב להבין את האופציות העומדות לרשותנו מבחינה חוקית ומבחינת התאמה לקהילה.
נפגשנו עם שותפים פוטנציאלים וכבר קיימנו סיור אחד ובכוונתנו להמשיך לבחון אפשרויות נוספות.
ככל שנתקדם והתמונה תתבהר, יובא הנושא לשיתוף הציבור ובחינה שלנו כקהילה. כובד האחריות המוטלת על כתפי הוועדה הכלכלית ברור וניכר ובחודשיים האחרונים היו שבועות בהם נפגשה הוועדה פעמיים בשבוע על-מנת לעמוד במשימות. כאן המקום להודות לחברי הוועדה על העבודה הקשה שלקחו על עצמם.
תכנית כלכלית רב-שנתית והחלטות לגבי אורחות חיים לאחר השיוך
עוד שתי תוכניות כבדות משקל הולכות ומתגבשות ונתחיל להתקדם איתן לאורך השנה:
תוכנית כלכלית רב-שנתית עליה אחראית רויטל מנהלת הכספים. כפי שכבר הוזכר לא מעט בשנים האחרונות, הקיבוץ ניצב בפני לא מעט אתגרים כלכליים שחלקם נובעים מהתהליכים עליהם החליט וחלקם נובעים מהמציאות הכלכלית העולמית והארצית.
היכולת שלנו להתמודד עם מכלול האירועים תלויה במובנים רבים במידת ההיערכות שלנו. התוכנית הכלכלית תאפשר בחינה כוללת של כל השינויים העמוקים העוברים ויעברו עלינו כקהילה, מתוך מטרה לשמר את חוסננו ויכולתנו להמשיך ולהתקיים כקהילה.
היערכות ליום שאחרי השיוך היא תוכנית נוספת עליה אנו עמלים. למעשה אנו נדרשים לתהליך של קבלת החלטות על מכלול נושאים הנוגעים לאורחות החיים שלנו כאן כקיבוץ לפני יישום השיוך. זה מחייב קצת ראיית הנולד, אבל בעיקר מהווה כלי לעיצוב המשך חיינו כאן בקיבוץ המתחדש. אני יודעת שרבים חוששים ממה שיקרה אחרי השיוך וזה עלה לא מעט בדיונים ציבוריים. התהליך הזה יאפשר לכולם לקחת חלק, לשמוע ולהשמיע.
ואם כל זה לא מספיק, אז בתקופה הקרובה סדר היום הציבורי יעסוק בשיוך: נציג את התהליכים הצפויים ואת אבני הדרך להמשך התהליך ובנוסף, אנו לקראת סוף עבודת מטה של בחינת תקנון הקרן לעזרה הדדית. בצוות ישבו יו"ר הקרן, נציגי ציבור (ההנהלה, ועדה כלכלית ומועצה) ומנהלים. ניתחנו את הוצאות הקרן ואת השילוב הנוכחי בין ביטוח הבריאות (ביטוח קטסטרופות) לתשלומים לקרן. בקרוב יובאו המסקנות להצגה ובחינה ציבורית.
הימים הם ימים קשים. כולם ולא משנה מה עמדתם באשר למכלול הנושאים שעל סדר היום הציבורי, חשים מועקה וחשש.
הנהלת הקיבוץ החליטה לפני מספר שבועות, שהקיבוץ יירתם למאבק והיינו אחד הקיבוצים הראשונים בתנועה הקיבוצית שיצאו בהצהרה כזו. אני יודעת שיש לא מעטים הנרתעים מעמדות קולקטיביות (בלי שום קשר אם הם מזדהים איתן או לא) ואני מכבדת את התחושה. עם זאת, ההרגשה של רבים מדי היא שאסור לשתוק לנוכח המתרחש ולפיכך יש התגייסות, שאינה מחייבת או דורסנית.
חשוב לי להודות לכל בעלי התפקידים העובדים קשה על כל התוכניות שנסקרו כאן לפניכם. אני מזמינה אתכם להיות שותפים – להגיע למועצות, לראות את המועצות בטלוויזיה ולהשתתף בוועדות. זה הקיבוץ שלנו ועלינו לקדם אותו בכוחות הפנימיים שלנו.
אני יודעת כי רבים עסוקים בטרדות היומיום, אך אם כל אחד ייקח על עצמו ולו תפקיד קטן ועזרה בוועדות, בפרויקטים, או בצוותי התרבות, בהחלט נראה כאן התקדמות משמעותית החשובה לכולנו כקהילה ולתהליכים הלא-פשוטים העומדים בפנינו. כל אחד ואחת מאיתנו בחר לחיות ולבנות את ביתו ומשפחתו במקום המקסים הזה שנקרא גבעת חיים איחוד – בואו נרכיב את הפסיפס הזה יחד.
(*ציטוט בכותרת – אנטואן דה סנט אכזיפרי)
חיפוש בתוכנו
ארכיונים
קטגוריות
- אמנות ושירה מקומית (159)
- בטחון (20)
- בטיחות (35)
- ביקור בית (5)
- בנות ובני משק שחזרו (12)
- בנות ובני משק שעזבו (15)
- בריאות ורווחה (47)
- גינון (62)
- דבר המערכת (129)
- הנהלה (346)
- הפרטה (137)
- התנדבות (42)
- וידאו (22)
- ותיקים (175)
- חברות (73)
- חגים (10)
- חדר אוכל (4)
- חוגים (8)
- חיות (6)
- חיילים (23)
- חינוך (224)
- חירום (16)
- חניה (18)
- חקלאות (50)
- חשמל (22)
- טור דיעה (30)
- טיולים (45)
- יהדות (29)
- ילדים (134)
- כללי (640)
- לזכרם (227)
- לילדים (12)
- מועצה (2)
- מועצה אזורית עמק חפר (96)
- מזון (39)
- מחזורים (8)
- מטפלים/ות (6)
- מילה טובה (84)
- מים חמים (4)
- מכתבים למערכת (24)
- מפגש מחזור (1)
- מרכז שרותים (43)
- משפחות (194)
- מתכונים (68)
- נדל"ן בקיבוץ (5)
- נוסטלגיה (226)
- נעורים (43)
- סביבה (158)
- סיפורים (115)
- ספורט (42)
- ספרים (13)
- סרטים (83)
- עובדים זרים (7)
- עיצוב הבית (4)
- ענפי הקיבוץ (32)
- עסקים (86)
- פוליטיקה (34)
- פורים (8)
- פרסום (15)
- צבא (1)
- צעירים (87)
- קהילה (503)
- קורונה (39)
- קליטה (169)
- שיוך ונושאים קשורים (146)
- שכונת בנים (168)
- שעשועונים (26)
- שפרירים (10)
- תכירו (14)
- תכנון (164)
- תמונת החודש (40)
- תפוז הזהב (38)
- תקשורת (32)
- תרבות (107)
תגובות אחרונות
- לאה אשכנזי הרץ על לאנשים הטובים של גבעת חיים איחוד / משפחת ברוש, נחל עוז
- נאוה על הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- נויה לס על הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- ליאורה פלד על מומחים מנסיון חיים / ענת אופיר
- נויה לס על תפוז הזהב / גדעון כרמל מעניק ל…
- שחף רטר על דעה אישית / עוזי לס
- שרה דוד על כרוב כבוש (רומני) / בלהה זיו
- לאה על הלב הפועם האחרון שנותר לנו / ליאור אסטליין
- דפנה על יונתן סע הביתה / יאיר אסטליין
- רעיה מירון על "בכל זאת, זה צובט בלב" / איילת אסטליין כהן
כתבות אחרונות
- דבר העורכים / ליאור אסטליין
- תפוז הזהב / תניה רטר מעבירה ל…
- גח"א במלחמה – אוקטובר 2023 / ליאורה רופמן, יו"רית קיבוץ
- ומה מספרים המתארחים מהעוטף? / שלמה כהן
- תנו להם רובים / ליאור אסטליין
- מתנדבות 2023 / שלמה כהן
- ממלכת דוד / ליאור אסטליין
- עוף ברימונים / יהושע זיו
- לאנשים הטובים של גבעת חיים איחוד / משפחת ברוש, נחל עוז
- דבר העורכים / שלמה כהן
- תפוז הזהב / שלוה ברוך מעבירה ל…
- משולחנו של מנהל הקהילה / יוני ארי
- הזמנה לבכי / ארנון לפיד
- אנחנו שנינו מאותו הכפר / שלמה כהן
- מן הנעשה בשדותינו / ניצן וייסברג, מנהל ענף הצומח והחקלאות
- חשמל בכפות ידיו / ליאור אסטליין
- הגנים לקראת השנה החדשה / אנטה ז'סטקוב, רכזת הגיל הרך
- יונתן סע הביתה – חלק שישי / יאיר אסטליין
- על שינוי אקלים, פאנלים סולאריים ואחריות / רענן רז
- סלט חסה עם גרגירי רימון / בלהה זיו
- הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- על מועמדותי בבחירות למועצה האזורית / מיכל רסיס
- עושות שלום נפגשות עם פלסטיניות / שלמה כהן
- דבר העורכים / ליאור אסטליין
- תפוז הזהב / זהבה צ'רבינקה מעבירה ל…
- על החיים ועל המוות / שלמה כהן
- אמוציות של נוי / ליאור אסטליין
- "אני מרגיש בושה" / יואב מורג
- טעון שיפור / שלמה כהן
- ארץ אוכלת יושביה / גידי שקדי
קטגוריות
אמנות ושירה מקומית בטיחות בריאות ורווחה גינון דבר המערכת הנהלה הפרטה התנדבות ותיקים חברות חינוך חקלאות טור דיעה טיולים יהדות ילדים כללי לזכרם מועצה אזורית עמק חפר מזון מילה טובה מרכז שרותים משפחות מתכונים נוסטלגיה נעורים סביבה סיפורים ספורט סרטים ענפי הקיבוץ עסקים פוליטיקה צעירים קהילה קורונה קליטה שיוך ונושאים קשורים שכונת בנים שעשועונים תכנון תמונת החודש תפוז הזהב תקשורת תרבות