כמשתתף קבוע בשיעורי "חברותא", לצד חברים לא מעטים מקיבוצנו זה כמה שנים, התעניינתי לשמוע איפה נמצאת היוזמה הברוכה הזו כיום והופתעתי לשמוע שקיימת בעיה אמיתית בהמשך פעילותה.

שוחחתי עם דבורה חילי ונירה פארן, האחראיות על אחדים מהקורסים, אבל לפני כן קצת רקע: הרעיון של לימודי מבוגרים החל להירקם כאשר החלו בנות ובני הדור השני לצאת לפנסיה ולא ידעו מה לעשות עם הזמן שלהם. כך נוצרה דרישה לפעילות עם תוכן והעשרה אינטלקטואלית.

צילום: סמדר כרמל

צילום: סמדר כרמל

נירה ודבורה אומרות כי "חברותא" הוקמה בשנת 2008, במקור עבור חברי גבעת-חיים איחוד שנאלצו להפסיק לעבוד ורצו פעילות למוח ולנפש, מתוך התובנה כי בעבר אנשים עבדו עד שבחרו לצאת לגימלאות, או שעבדו עד סוף חייהם. כעת הפכה הפנסיה לאילוץ עבור אנשים שהיו במלוא יכולתם המחשבתית וסקרנותם האינטלקטואלית. אילוץ זה הביא חלק מהחברים למצב שלא הייתה להם סיבה טובה מספיק לצאת מהבית.

היזמיות המקוריות היו שלומית מירון, דבורה חילי וחנוש וכאשר נירה פארן ונועה לוי פרשו לגמלאות משפרירים, הן הצטרפו לצוות.

"ניסינו ליצור קונספט אחר מזה שהיה במכללת הגמלאים של המועצה האזורית עמק חפר שם יש הרצאות בודדות אחת לשבוע, בנושאים שונים, ללא חוט מקשר. החזון שלנו היה הקמת 'בית-ספר לגמלאים צעירים' ובו קורסים שנתיים בנושאים מגוונים".

דבורה נזכרת: "בהתחלה היו שני שיעורים ביום לימודים אחד בשבוע עם כ-14 חברים ובהדרגה גדלה ההשתתפות לכ- 40 משתתפים. למימון נעזרנו בהנהלת הקהילה ובתמיכת דודי רוזן, מנהל הקהילה דאז. החברים חויבו בסכום סמלי והקהילה השתתפה בשאר. למרות זאת הגענו למצב בו לא היה מספיק כסף לשלם למרצים החיצוניים, אבל למזלנו, היו בהתחלה כמה מרצים מהקיבוץ כמו רענן רז שלימד מדעים ואבי מלמד שלימד מזרחנות. כשהתחילו להצטרף לומדים מהאזור וביקשנו את עזרת המועצה במימון, קיבלנו תשובה: 'מכללת הגמלאים' היא מסגרת מספקת והמועצה לא תתמוך ב'חברותא'".

צילום: עדנה ארזי

צילום: עדנה ארזי

אבל המציאות הוכיחה אחרת. "לאחר מספר שנים הגענו לארבעה ימי לימודים בשבוע כאשר בכל יום התקיימו שניים-שלושה שיעורים. ההשתתפות של תושבי האזור גדלה והגענו לכ-300 לומדים, רבים מהם מהמושבים בהם אין פעילות מסוג זה. עובדה זו שיכנעה את רני אידן, ראש המועצה דאז, לתמוך מבחינה כספית וארגונית במסגרת הפעילות התרבותית  של שלוחת צפון חפר ונציגת המועצה עזרה מאוד בניהול ואירגון 'חברותא'.
הצלחנו לגייס מורים מצוינים ברמה גבוהה ביותר ובנושאים מגוונים כגון לימודי מדע, גנטיקה, תזונה, גוף האדם, כלכלה ותולדות הציונות. קורסים לציור ופסיפס נספחו ללימודי 'חברותא', אך אינם מנוהלים דרך הצוות מגח"א".
כיום מתמקד תפקיד החברות המנהלות את הקורסים בקשר עם המרצים, עם אחראית המועדון, עם המועצה ובתפעול מערכת ההקרנה וההגברה שהשתפרה במהלך השנים.

למרות זאת, מסתמנת דעיכה. "מצד אחד אנו רואות תופעה של הזדקנות של חלק מהמשתתפים ועזיבתם ומצד שני חוסר עניין, או מודעות לקורסים", אומרות דבורה ונירה. "כל אלו מביאים לירידה במספר המשתתפים בקורסים. חשוב לנו מאוד להמשיך ולקיים את המסגרת הזו ממנה נהנים עשרות חברים, אך הדבר מחייב הצטרפות של פנסיונרים חדשים".

כמי שנהנה מאוד מהשתתפותי בלימודי "חברותא", שאלתי על המשוב שהן מקבלות מהמשתתפים בקורסים והן ענו כי יש משוב לא רשמי ולא בכתב, אך הוא בדרך כלל חיובי מאוד וכך, בתקופת הקורונה או לאחר חופשת קיץ ממושכת, פנו משתתפים וביקשו לחדש את הקורסים תוך ציון העובדה שהם כבר משתוקקים לחזור ללימודים במסגרת זו.

הן מספרות כי טיולים שהתקיימו במסגרת החוג בנושא "הסכסוך הישראלי-פלשתיני" וסיורים מודרכים עם מוקי צור ושאול אריאלי, שהיו ממש מעולים עם השתתפות גדולה, כולל חברים שלא לומדים בקורס – לא הביאו, לצערן, נרשמים חדשים.

השנה ייפתחו הקורסים הבאים: תנ"ך עם נויה, מוזיקה עם רועי עלוני, לימודי המוח עם שרון יפת, קורס עם מוקי צור וקורס של יורם פורת, בהשתתפות מרצים שונים על מסעות בעולם. אפשר וכדאי להצטרף לכל אחד מהקורסים, כאשר יש אפשרות להשתתף בשיעור אחד ללא תשלום, כהתנסות לקראת הרשמה.

אפשר לקבל פרטים אצל מירב קריב (054-2119095) או בשלוחת צפון-חפר במועצה האזורית עמק-חפר (09-8973322).

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

42495896