אנחנו רוצים לספר לכם מה אנחנו עומדים לעשות בחדרוכל. חשוב לנו שאתם תהיו שותפים

f5_Album174 הפרטה בחדר האוכל 2002

כמו כל המשק, חדר האוכל בגבעת חיים איחוד עבר ועובר את תקופת הקורונה עם טלטלות ושינויים לרוב. אבל לפעמים בחיים, צריך איזו קריאת כיוון או קריאת השכמה, כדי להבין איך להתייעל ומה הכי טוב לך ולמקום עבודתך.

הקורונה, על כל מגרעותיה, הביאה גם שינויים מבורכים שאולי היו צריכים להתרחש כבר מזמן, אך בשל קיבעון מחשבתי, שגרה, חוסר זמן ואינרציה, לא קרו ולא היה להם מקום. לא ניכנס לכל השינויים שהתרחשו אצלנו בחדרוכל מאז תחילת התקופה המוזרה הזו (על כך אולי בכתבת המשך) אבל נשמח לספר לכם על תהליך מעניין שעברנו ועוברים בימים אלה ממש.

לאכילה בחדרוכל שורשים הנטועים עמוק בהיסטוריה שלנו כקיבוץ המלווים אותנו בצורה זו או אחרת כבר שנים רבות. אין דבר משמח יותר מלראות חדרוכל הומה אדם והמפגשים הבינאישיים שהתקיימו אצלנו, היו מרגשים וחשובים לנו כקהילה. ילדים ומבוגרים, צעירים ואוכלי חוץ, כולם יחד תחת קורת גג אחת, אבל אז הגיעה הקורונה והכריחה את כולנו לצאת למסע מאתגר בחיפוש אחר ארוחת הצהריים שלנו.

ארוחת צהריים אינה רק הזנה, אלא גם דברים רבים אחרים – הפסקה באמצע היום, מפגש עם אנשים, נחמה, פגישה עם הילדים, מקום טוב באמצע היום הנותן פרספקטיבה מה היה ולאן היום הזה ממשיך.

f5_חדר האוכל 1982 Givat-Aslide_664

עבור רבים, ההפסקה הזו השתנתה וזה לא קל, אך למזלנו הכלכלי, החדרוכל ממשיך לתפקד ואנשים מצביעים ברגליים ובאים לקחת אוכל.

בזמן הקורונה, נראה שהחוץ הפך להיות בתוך: ילדים שמחפשים צל לשבת לאכול, קבוצות עובדים המוצאים ספסל נחמד ועושים הפסקת צהריים, הפאב הפך למסעדה קטנה, שולחנות העץ בבית וינה ומחוץ לחדרוכל הפכו למבוקשים ובקיצור אנשים מחפשים וגם מוצאים. זה מצוין שבתקופה כזו, חדרוכל יכול להעניק מענה של וודאות ושקט לכל הקהילה.

אבל אט אט, התחלנו מוצאים את עצמנו אוספים ערמות של פלסטיקים מכל מקום בסביבה, בדשא ובפאב. גם החתולים והכלבים נהנים מהמצב, מחבלים בפחים ומפזרים קופסאות פלסטיק לכל עבר בחיפוש שאריות מהאוכל שלנו.

מעבר לפגיעה בנוף המקסים מסביב לחדרוכל, יש פה משהו גדול הרבה יותר. מזה זמן שיש קריאות בכל אתרי איכות הסביבה וסרטים מרתקים על מקומנו הצנוע בכדור הארץ (כמו "Our Planet" של דייוויד אטנבורו בנטפליקס המומלץ מאוד) אודות התקדמותנו לנקודת האל-חזור מבחינה סביבתית.

f5_הגשה בחדר אוכל - 1958

זה לא חדש ואנחנו בטח לא מגלים לאף אחד דברים שלא ידע, אך לכולנו נוח מאוד לחשוב שזה נורא ואז להגיע למציאות ולשכוח שגם עלינו מוטלת אחריות אישית לכל הדבר הגדול הזה. הנה כמה נתונים:

  • החל מאמצע המאה הקודמת, יוצרו בעולם מעל שמונה מיליארד טון (!) פלסטיק.
  • כדי שפלסטיק יתחיל להתפורר, צריכות לחלוף כ-450 שנים. לאחר מכן, תהליך הפירוק נמשך 50-80 שנים נוספות. המשמעות? שום חתיכת פלסטיק עדיין לא התפרקה.
  • כ-75% מפסולת החופים הינה פלסטיק.
  • בכל שנה משליכה תעשיית הדייג העולמית לבדה, לים כמות עצומה של פסולת פלסטיק. מדי שנה, כ- 150,000 טונות של פלסטיק מגיעים אל הים (אריזות, רשתות ומצופים). פסולת זו גורמת למותם של בעלי חיים ימיים רבים המחשיבים אותה בטעות למזון.
  • ב-40% מהפלסטיק המיוצר נעשה שימוש חד-פעמי בלבד.

למרות כל זאת, כמות הפלסטיק הממוחזר נותרה בעינה – 27%, כנראה בשל הגדלת ייצור הפלסטיק.

לכן החלטנו כי מתחילת השנה החדשה, אנחנו מתחילים במהפכת כלי הפלסטיק בחדרוכל. המטרה היא לסיים את השימוש בכלי הפלסטיק ולעבור לכלים מתכלים השומרים על סביבתנו. אתם תוכלו להמשיך להגיע עם הכלים שלכם מהבית, אבל החל מחודש פברואר לא ניתן יהיה לקנות כלי פלסטיק בחדרוכל אלא רק כלים מתכלים. יחכו לכם מגוון כלים וכלים רב-פעמיים לקנייה, כולל מנשקות (מי שלא יודע מה זה, יצטרך לעבור בחינה בכתב ובעל-פה לפני שיקבל אוכל) במגוון סוגים ודגמים והכל במחיר עלות בלבד. אם נתגייס כולנו לכך, נוכל למנוע שימוש לא הכרחי בכלים שיהיו פה הרבה אחרי לכתנו ויחכו לצאצאינו בפינה.

אנחנו כאן, לשאלות והערות. נעדכן בתהליך וכמובן שנמשיך להכין לכם אוכל טעים ולהיות קשובים. מקווים להיפגש שוב בקרוב לארוחות שמחות סביב השולחנות וצוות החדרוכל מאחל לכולנו שנת 2021 בריאה ואקולוגית.

 

2 Responses to המהפכה הקטנה שלנו בחדרוכל / אלה מירון וגיל דותן

  1. איילת הגיב:

    אלה וגיל,
    כל הכבוד לכם ותודה רבה – גם על הניהול המצויין של חדר האוכל בתקופה המאתגרת הזו וגם (ובמיוחד) על המהלך הזה שאתם מובילים! חשוב ומתבקש מאוד.

  2. רחל נחמני-גליק הגיב:

    כל הכבוד ובהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

42495896