מסתבר כי בגח"א יש תופעה מתגברת של גידול תרנגולות בחצר הביתית. הכתב למשימות מיוחדות של העלון, יצא לברר מה גורם לאדם לקום בבוקר ולהחליט שהוא מגדל תרנגולות אצלו בחצר
אחד הוותיקים שבמגדלים הוא גיא קריאו, מזריע פרות למחייתו ודבוראי המייצר דבש טעים כתחביב שהפך לסימן ההיכר שלו. פרות, דבורים – וגם תרנגולות שאינן עונות להגדרה של "חיות מחמד" ,אבל תתפלאו איך הן מתייצבות כאשר הן שומעות את קולו הסמכותי. התארחתי במרפסת הסמוכה לגינה המטופחת של משפחת קריאו באחה"צ נעימים, כשאיריס אשתו, יקירת העלון, הגישה לנו אספרסו משובח לצד עוגיות בסגנון "נקניק שוקולד" מתוקות וטעימות.
גיא, מתי ולמה התחלת לגדל תרנגולות בחצר?
"הטריגר היה כשאיילת סטיוארט ביקשה ממני לפנות את הלול שבנה גארט ז"ל, בו נותרה תרנגולת אחרונה חביבה. קפצתי על המציאה והחלטתי לאמץ את הלול. יחד עם שני הבנים שלי פירקנו את הלול והרכבנו אותו מחדש כאן. זה היה לפני שלוש שנים וחצי ומאז אנחנו מגדלים תרנגולות בכמות שעולה ויורדת כל הזמן".
מה היתרון והרווח העיקרי בזה?
"בשנתיים האחרונות כמעט שלא קנינו ביצים, כל הזמן יש פה מחזוריות של תרנגולות". זה הזמן לציין שהביצים שאנו אוכלים הן למעשה ביצים "עקרות" שהוטלו ללא הפריית זכר, כחלק ממחזור הרבייה. התרנגולות הנקבות מטילות אותן בתדירות גבוהה, בערך אחת ליום (נתון שמשתנה בהתאם לגיל והזן של כל תרנגולת).
"אצלנו הן בעיקר לא מזדקנות אלא נטרפות, בעיקר על-ידי נמייה שעשתה לנו פה הרבה צרות וטרפה גם חלק מהתרנגולות של עודד נווה השכן. היו גם כלבים שפלשו לשטח וטרפו, אבל זה חלק מהמשחק. בשיא היו לי 18 תרנגולות ועכשיו יש ארבע תרנגולות בית לבנות ועוד תרנגולת ערבייה (כן, יש זן כזה) שמטילה פחות אבל דוגרת על ביצים של אחרות ובעיקר מנהלת פה את הענייניים. במשך רוב היום, התרנגולות מסתובבות חופשיות בין הלול למדרון ובשעות אחה"צ הן בד"כ רצות לדשא ואוהבות לחפור בגינה".
איך משיגים תרנגולות לגידול ביתי? הטיפול בהן דורש מאמץ מיוחד?
"יש באזור חקלאים המגדלים פרגיות לביצים וכך קניתי את רובן. יש לי גם תרנגולות שחורות שמטילות פחות אבל הביצים שלהן חומות עם חלמון בגוון כתום. אני קונה תערובת מזון למטילות בכפר ויתקין, דואג להן למים וגם מאכיל אותן בהרבה שאריות אוכל מהבית. חוץ מבניית הלול (אפשר גם להשיג או לקנות אחד מוכן) זה לא סיפור גדול. כמובן שחשוב מאוד לדאוג שתהיינה מחוסנות, כי אחרת הן עלולות להפיץ כל מיני מחלות העלולות לפגוע בבני אדם".
הן עושות רעש ומעירות אתכם בבקרים?
"נקבה לא עושה רעש ומודיעה 'אני פה', הן שקטות יותר באופי שלהן ולפעמים יש קרקורים פה ושם, אבל לא חזקים. יצא לי לגדל כמה מחזורים של תרנגולים שלא ידעתי בהתחלה מה המין שלהם, אבל כשמתגלה שאחד מהם זכר שמתחיל לבדוק את מיתרי הקול, זה בדיוק הזמן שהוא מוצא את עצמו בפינת החי אצל יובל נבון. הזכרים הם אלה שמשכימים בארבע לפנות בוקר עם צרחות קוקוריקו מחרישות אוזניים".
בשלב הזה "הלוחש לתרנגולות" מראה לי את נפלאות הטבע, פותח את תאי ההטלה ושולף משם שלוש ביצים טריות וחמימות שהוטלו ממש לפני כמה שעות. "בתקופה האחרונה אני מוציא מכאן שלוש ביצים ביום, היו זמנים שהתפוקה הייתה שבע-שמונה ביצים בכל יום".
ואז הקסם קורה – גיא קורא להן "בו-או בואו בואו בואו בואו בואו" (נסו לדמיין דקלום מהיר כזה) ותוך שניות הן מתייצבות לרגליו כמו חיילות, משל היו כלבים מאולפים. הוא מתפייט כשהתרנגולת הערבייה מגיעה בכרבולת זקופה: "היא חזקה ושורדת, ה'בלבסוטה' פה, שולטת בכולן ועל-פיה יישק דבר. בכל פעם שמגיעה לפה תרנגולת חדשה היא ישר עושה לה כמה ימים בית-ספר ומראה לה מי הבוסית".
שאלתי אם הוא נתן לכל אחת שם, הוא ענה שמסוגל לזהות את זקנת השבט כי הכרבולת שלה גדולה יותר ונופלת הצידה, אבל לא באמת מבדיל בין כל השאר (מלבד הערבייה השחורה כמובן) וחוץ מזה – לא צריך להיסחף עם שמות.
כאן איריס מתערבת בשיחה: "את הקשישה לקחנו ממגדל אחרי שהייתה אצלו שנתיים, רגע לפני שנשלחה לתעשיית הבשר". עכשיו אני מבין שבנוסף לכל, יש כאן עניין אידיאולוגי וזה עוד יותר משמח אותי.
"התרנגולות שחיות אצל לולנים, לא משנה באיזה אופן הם מגדלים לביצים (בתוך סוללה או בלול "חופשי") סופן שחיטה, יש כאן עניין ערכי", אומר גיא, "אבל בוא נגיד שאני מעדיף לקנות או לקבל פרגיות מאשר להציל תרנגולות מבוגרות משחיטה, כי בוא נודה על האמת – יש להן תועלת גדולה יותר (הביצים). אתה משקיע בהן זמן, אנרגיה וכסף, אז טבעי שתרצה לקבל על כך תמורה. אבל זה לא שאשחרר תרנגולת שהפסיקה להטיל – מבחינתנו היא כבר הפכה להיות אחת מהמשפחה, חלק מהנוף שלנו ואני לא אוציא אותה בגלל שהיא לא מספקת את הסחורה".
אני מבין שהטרנד הזה תופס מאוד בקיבוץ
"נכון – אני יודע על עודד נווה, ארי כהן, דודו לנג, רועי וגילי הדר, משפחת בדר (אני מוסיף את ראובן הישראלי וארבל ורדי, שבנה לא מזמן לול 5 כוכבים מרשים ביותר ובטח יש עוד כמה שעמם הסליחה). בעקבות הסגר שנכפה עלינו בגלל הקורונה, נוצר ביקוש אדיר לגידול לתרנגולות. הייתי בקשר עם החקלאי שמגדל והוא אמר לי שבאותה תקופה הוא לא עמד בעומס וקיבל פניות מכל הארץ, לא רק מ'המשוגעים לדבר' מהקיבוץ".
לא יצאתי בידיים ריקות – קיבלתי את היבול היומי בדמות שלוש ביצי חופש חמות וטריות, נקיות ונטולות חותמות, שמהן הכנתי חביתת חופש אמיתית לכל המשפחה. הטעם הוא פחות או יותר אותו הטעם, אבל התחושה היא אורגנית לחלוטין, בוודאי עבור מי שעמל קשה על-מנת שהביצים הללו יגיעו לצלחת שלו.
חיפוש בתוכנו
ארכיונים
קטגוריות
- אמנות ושירה מקומית (159)
- בטחון (20)
- בטיחות (35)
- ביקור בית (5)
- בנות ובני משק שחזרו (12)
- בנות ובני משק שעזבו (15)
- בריאות ורווחה (47)
- גינון (62)
- דבר המערכת (129)
- הנהלה (346)
- הפרטה (137)
- התנדבות (42)
- וידאו (22)
- ותיקים (175)
- חברות (73)
- חגים (10)
- חדר אוכל (4)
- חוגים (8)
- חיות (6)
- חיילים (23)
- חינוך (224)
- חירום (16)
- חניה (18)
- חקלאות (50)
- חשמל (22)
- טור דיעה (30)
- טיולים (45)
- יהדות (29)
- ילדים (134)
- כללי (640)
- לזכרם (227)
- לילדים (12)
- מועצה (2)
- מועצה אזורית עמק חפר (96)
- מזון (39)
- מחזורים (8)
- מטפלים/ות (6)
- מילה טובה (84)
- מים חמים (4)
- מכתבים למערכת (24)
- מפגש מחזור (1)
- מרכז שרותים (43)
- משפחות (194)
- מתכונים (68)
- נדל"ן בקיבוץ (5)
- נוסטלגיה (226)
- נעורים (43)
- סביבה (158)
- סיפורים (115)
- ספורט (42)
- ספרים (13)
- סרטים (83)
- עובדים זרים (7)
- עיצוב הבית (4)
- ענפי הקיבוץ (32)
- עסקים (86)
- פוליטיקה (34)
- פורים (8)
- פרסום (15)
- צבא (1)
- צעירים (87)
- קהילה (503)
- קורונה (39)
- קליטה (169)
- שיוך ונושאים קשורים (146)
- שכונת בנים (168)
- שעשועונים (26)
- שפרירים (10)
- תכירו (14)
- תכנון (164)
- תמונת החודש (40)
- תפוז הזהב (38)
- תקשורת (32)
- תרבות (107)
תגובות אחרונות
- לאה אשכנזי הרץ על לאנשים הטובים של גבעת חיים איחוד / משפחת ברוש, נחל עוז
- נאוה על הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- נויה לס על הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- ליאורה פלד על מומחים מנסיון חיים / ענת אופיר
- נויה לס על תפוז הזהב / גדעון כרמל מעניק ל…
- שחף רטר על דעה אישית / עוזי לס
- שרה דוד על כרוב כבוש (רומני) / בלהה זיו
- לאה על הלב הפועם האחרון שנותר לנו / ליאור אסטליין
- דפנה על יונתן סע הביתה / יאיר אסטליין
- רעיה מירון על "בכל זאת, זה צובט בלב" / איילת אסטליין כהן
כתבות אחרונות
- דבר העורכים / ליאור אסטליין
- תפוז הזהב / תניה רטר מעבירה ל…
- גח"א במלחמה – אוקטובר 2023 / ליאורה רופמן, יו"רית קיבוץ
- ומה מספרים המתארחים מהעוטף? / שלמה כהן
- תנו להם רובים / ליאור אסטליין
- מתנדבות 2023 / שלמה כהן
- ממלכת דוד / ליאור אסטליין
- עוף ברימונים / יהושע זיו
- לאנשים הטובים של גבעת חיים איחוד / משפחת ברוש, נחל עוז
- דבר העורכים / שלמה כהן
- תפוז הזהב / שלוה ברוך מעבירה ל…
- משולחנו של מנהל הקהילה / יוני ארי
- הזמנה לבכי / ארנון לפיד
- אנחנו שנינו מאותו הכפר / שלמה כהן
- מן הנעשה בשדותינו / ניצן וייסברג, מנהל ענף הצומח והחקלאות
- חשמל בכפות ידיו / ליאור אסטליין
- הגנים לקראת השנה החדשה / אנטה ז'סטקוב, רכזת הגיל הרך
- יונתן סע הביתה – חלק שישי / יאיר אסטליין
- על שינוי אקלים, פאנלים סולאריים ואחריות / רענן רז
- סלט חסה עם גרגירי רימון / בלהה זיו
- הצעת מועמדותי למועצה / יעל דייג
- על מועמדותי בבחירות למועצה האזורית / מיכל רסיס
- עושות שלום נפגשות עם פלסטיניות / שלמה כהן
- דבר העורכים / ליאור אסטליין
- תפוז הזהב / זהבה צ'רבינקה מעבירה ל…
- על החיים ועל המוות / שלמה כהן
- אמוציות של נוי / ליאור אסטליין
- "אני מרגיש בושה" / יואב מורג
- טעון שיפור / שלמה כהן
- ארץ אוכלת יושביה / גידי שקדי
קטגוריות
אמנות ושירה מקומית בטיחות בריאות ורווחה גינון דבר המערכת הנהלה הפרטה התנדבות ותיקים חברות חינוך חקלאות טור דיעה טיולים יהדות ילדים כללי לזכרם מועצה אזורית עמק חפר מזון מילה טובה מרכז שרותים משפחות מתכונים נוסטלגיה נעורים סביבה סיפורים ספורט סרטים ענפי הקיבוץ עסקים פוליטיקה צעירים קהילה קורונה קליטה שיוך ונושאים קשורים שכונת בנים שעשועונים תכנון תמונת החודש תפוז הזהב תקשורת תרבות