תמונה1

כבר שנים רבות שהנהלת הקיבוץ מבקשת והמועצה מאשרת (כל שנה) 70,000 ₪ בתקציב הקהילה לטובת הסטת תשתיות. מדובר בתשתיות תת-קרקעיות – חשמל, מים, ביוב ותקשורת. על מה מדובר? מדוע זה נדרש?

היסטורית, כנראה שתכנון רוב רובן של תשתיות הקיבוץ בוצע אי-אז, הרבה לפני המחשבה על פרצלציה ושיוך מגרשי המגורים. קווי התשתיות תוכננו לעבור במקום הנוח או הכי קצר, מנקודה א' לנקודה ב'.

בשל תהליך פרצלציה, נכנסו בקיבוצים רבים לפרוייקט שלם של חידוש והסטת תשתיות בהשקעות של עשרות מיליוני שקלים. קיבוצים אשר נמנעו מחידוש תשתיות בשל מצוקה כספית ואי-יכולת מימון, נתקעו עם תשתיות ישנות ורעועות.

ההחלטה בגבעת חיים איחוד הייתה להמשיך ולהשתמש בתוואי הישן של התשתיות הציבוריות, אשר לעיתים עובר בתחומי מגרשי המגורים כל עוד ניתן ורק לבצע הסטת תשתיות יזומה במקרה של שיפוץ או בנייה חדשה (פינוי-בינוי וכדומה).

להלן מספר דוגמאות משנים עברו של אסדרה והסטת תשתיות ציבוריות במגרשי חברים: הסטת קו ביוב, הסטת ארון תקשורת שכונתי, הסטת פילר חשמל והסדרת תשתית ניקוז.

וכאן ברצוני לחזור לתקציב הקהילה השנתי. אני חושב כי במבחן הזמן, ההקצאה התקציבית הוא ריאלית ובממוצע לאורך השנים זו ההוצאה הנדרשת. השנה נוצרה סיטואציה מעט שונה אשר הצריכה השקעה מעט גדולה יותר של הסטת תשתיות תקשורת בשכונת מגדל המים.

בעקבות פרוייקט פינוי בינוי במגרש של יניב הורוויץ, התברר כי קו תקשורת ראשי המזין שכונה שלמה, עובר בשטח המגרש. הקו הנ"ל ממשיך ועובר גם בתחומי מגרשים רבים נוספים בשכונה ולכן, התקבלה החלטה מושכלת להסיט את הקו כולו לתוואי חדש אשר נמצא כולו בשטחים ציבוריים.

לצורך כך, משתמשים בצנרת תת-קרקעית חדשה אשר הוטמנה בתת-הקרקע בעת השיפוץ של כביש הגישה העולה למגדל המים. קו הזנת התקשורת החדש לשכונת מגדל המים תוכנן מחדש כך שיוכל גם לענות על צרכים עתידיים בצד הדרומי של הקיבוץ, כמו לדוגמה הסטת תשתית אשר תדרש בקרוב בשל פרוייקט פינוי-בינוי אשר עומד להסתיים במגרש של רותם ועמרי לנג.

הפרוייקט מורכב ויקר (יחסית להסטת תשתית ממגרש בודד) אך בעל פוטנציאל לפתור בעיות וצרכים עתידיים באזור זה של הקיבוץ. המעבר לשימוש בתוואי החדש יצריך ניתוק (קצר ככל הניתן) של הצרכנים בשכונה מהקו הישן וחיבורם הפיזי לקו החדש. בהצלחה.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

42495896